Krypteringsvirus eller cryptolocker er kraftig vækst lige nu. Læs her hvordan du beskytter dig.


Du kender det sikkert, at man sidder og skimmer sine mails og søger efter en handling. Skal mailen besvares eller slettes. Og midt i det hele er der en mail fra Posten, der ikke har kunne træffe dig hjemme, men har en pakke til dig. Du skal bare angive et nyt tidspunkt, hvor du er hjemme og så kommer de med pakken. Dette er blot et eksempel på en af de mange mails, som flyder rundt af typen ransomware.

Hvad er det

Ransomware har til formål at lokke deres ofre ind på en inficeret hjemmeside. Når din computer kommer ind på hjemmesiden, udnytter de et sikkerhedshul til at inficere din computer med en kryptolocker, der indenfor sekunder er i gang med at kryptere al din data.

Kryptering det må da være godt

Kryptering har til formål at sikre data mod tyveri, men når data krypteres af andre, så betyder det, at det er dem, der har nøglen til at dekryptere data. Dvs. at andre har overtaget din data og har nøglen til at låse den op. Så snart din computer er færdig med at kryptere, så kommer der en besked på skærmen, der informerer dig om, at du er blevet angrebet, men du kan få låst op for din data ved at overføre penge til en udenlandsk konto. Her kan det ikke siges tydeligt nok – DU SKAL IKKE GIVE DEM PENGE. Der er ingen eksempler på, at dette har låst op for data.

Sådan beskytter du dig

Det bedste, du kan gøre, er at beskytte dig selv: Du skal selvfølgelig holde Windows og øvrigt software opdateret og vigtigt er, at du holder dit antivirus- og antimalware-program versionsopdateret. Dernæst er det ekstremt svært for hackere at inficere din computer, hvis ikke du klikker på det link, de sender eller går ind på en inficeret hjemmeside. Så undlad at lade din nysgerrighed løbe af med dig og brug din sunde fornuft.

Forbered dig

Hvis du bliver ramt, er der kun én sikker vej ud: Din data skal gendannes fra backup – efter at virussen er fjernet. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at du har en backup, der kører automatisk og at den tjekkes med jævne mellemrum. DataComfort anbefaler minimum 30 dages backup.

Ofte stillede spørgsmål

Hvis en computer i mit netværk bliver ramt, kan det så gå ud over de andre? Som udgangspunkt spredes ransomware ligesom en alm. virus, dvs. at det er ikke sikkert, at resten af computerne bliver ramt. Men det er sikkert, at den tager fat i dine servere og krypterer alt, hvad den kan finde.

Har du spørgsmål så giv os et kald.

SUPPORT